Multimedia-konseptet med fortellinger, fotografier og fiolin er et relativt sjeldent kunstnerisk uttrykk.
Markusevangeliet er evangelisten Markus` beretning om Jesu` liv og virke.
Evangeliets 16 kapitler kan deles inn i rundt 90 beretninger, assimiler og liknelser, og er det korteste av de fire evangeliene i det Nye Testamentet.
I min multimedia-forestilling forteller jeg Markusevangeliet - tekst tro og uten manuskript.
Jeg har reist på kryss og tvers i Midtøsten og gått i Kristi fotspor og fotografert det kulturelle landskapet i Israel, Jordan og Egypt på leting etter 90 Bibelske motiver som illustrerer Markusevangeliets 16 kapitler, og som jeg viser på en skjerm samtidig som jeg forteller evangeliet.
Fotografiene illustrerer evangeliet med utgangspunkt i om Jesus hadde kommet til et Postmodernistisk Midtøsten i 2020 - med det mener jeg hans første komme, og ikke hans andre.
Dette har jeg satt sammen med korte innslag av egenkomponert musikk spilt på fiolin.
Multimedia-konseptet med fortellinger, fotografier og fiolin er et relativt sjeldent kunstnerisk uttrykk. De tre mediene kan gi en sterk cinematisk opplevelse. En av fordelene er at man i denne enslige prosessen har mulighet til å være sin egen historieforteller, regissør og produsent. Konseptet med bilder, fortellinger og musikk er riktignok en typisk Midtøsten fortellerteknikk, som for eksempel “Parde Khaani” som er en tradisjonell kafè-hus-forteller-stil der en omreisende forteller maler handlingens forløp på et lerret, samtidig som han forteller og synger/spiller. Det er likevell lite trolig at de tidlige Apostlene brukte visuell kunst og musikk da de spredte Ordet i det første århundre.
Multimediaforestillingen «Markusevangeliet» er et oppfølgerprosjekt til «Mitt Nabolag» - en kritiker-rost forestilling som jeg i årene 2016-19 oppførte rundt 200 ganger omkring i Norge og i andre land, bl.a. på Preus Fotomuseum, Ibsenmuseet i Skien, Kilden Teater og konserthus i Kristiansand, Litteraturhuset i Bergen og Petter Dass-museet på Alstahaug.
Dette med støtte fra bl.a. «Fritt Ord»og «Stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup» .
https://www.youtube.com/watch?v=vertlbnfrhU&t=756s
hjemmeside: http://christianstejskal.com/
Christian Stejskal (f. 12.09-1977) er utdannet fiolinist ved Musikk høyskolene i Oslo, Hannover og Bern. Han har jobbet som fiolinist i følgende profesjonell orkestre; Den Norske Opera, Trondheim Symfoni orkester, Kristiansand Kammerorkester, Tromsø Kammerorkester og Stavanger Symfoni orkester. Fra 2010 til 2013 jobbet han som første fiolinist i Kairo Opera orkester. I 2013-14 reiste han til Gaza hvor han gjorde en musikalsk teaterforestilling kalt :»Oksen Ferdinand» for palestinske barn i samtlige 185 FN skoler over hele Gaza. Dette arbeidet ble gjennomført med støtte fra Det Norske utenriks ministerium, et utdrag av denne forestillingen kan sees på følgende link: https://www.youtube.com/watch?v=Ba7m—U01CM.
I 2008 gjorde han en pilegrimsferd til fots fra sin fødeby Wien i Østerrike - via Jerusalem, til den hellige byen Aksum i Etiopia. Han brukte 2 år på denne reisen. Underveis på denne ferden møtte han Kairos «Zabaleenere»- byens uoffisielle kristne søppelarbeidere som bor i den såkalte Søppelbyen». Inspirert av dette møtet brukte han 5 år på å fotografere disse menneskene og skrive korte fortellinger om dem, samtidig som han jobbet som fiolinist på Kairos operahus. Dette resulterte i en multimedia forestilling kalt «Mitt Nabolag», og også en foto-bok med samme tittel.
Til sitt arbeide «Mitt Nabolag» har han mottatt stipendier fra den norske ambassaden i Kairo (2011), «Fritt Ord»(2015, 2016 og 2017) samt «Stiftelsen Astrup Fearnley» (2016). I 2012 nådde han finalen i den prestisjetunge «Antropographia» konkurransen med en påfølgende utstilling med 25 av sine fotografier i New York. Samme året vant han publikums prisen i «Ljubljana international photo competition» . I 2016-19 gjorde han turneer med multimedia forestillingen «Mitt Nabolag» med rundt 200 konserter i Norge, bla på Preus Fotomuseum, «Kilden» kulturhus i Kristiansand, Ibsenhuset i Skien, Petter Dass-museet ved Sandnessjøen, samt konserter i Sverige, Danmark, Skottland og Egypt. Videre konserter er gjennomført i regi av Folke Akademiet i Oppland, Agder, sør-Hålogaland og Hordaland og den kulturelle skolesekken i Oppland. En foto bok om «Zabaleenerne» er utgitt på Kontur Forlag i 2018.