Høygravid og på flukt


Katerina fra Odessa flyktet fra krigens grusomheter med babyen i magen. – Det eneste jeg ber om er å føde i trygghet, sier hun.

Tekst: Markus Plementas. Foto: Håvard Bjelland / Kirkens Nødhjelp.

Hun husker godt den dagen krigen startet. Det var sent, og hun hadde lagt seg for kvelden. Plutselig ble hun revet ut av søvnen og våknet av kraftige skudd.

– Jeg visste ikke hva som foregikk og vi forstod ikke at krigen hadde startet før morgenen etter, forteller Katerina da vi møter henne på et flyktningesenter i byen Lasi i Romania.

Fryktet for barnet i magen

Noen dager senere tok hun og familien den tunge beslutningen om å forlate Ukraina og komme seg i sikkerhet. Med barnet i magen hun ville beskytte for enhver pris hadde hun de siste dagene før flukten gjentatte ganger måttet søke dekning i bomberom da sirenene begynte å ule.

– Jeg fikk panikk og ville bare få babyen i magen i sikkerhet. Jeg klarte ikke å slappe av før vi krysset grensen, forteller Katerina.

Flukten tok henne hit til senteret i Lasi. Her får hun trygghet, mat og omsorg. Det er godt å vite at hun nå får all den hjelp hun trenger for å føde barnet sitt i trygge omgivelser uten å trenge å frykte bomber og granater fra krigens herjinger i hjemlandet. På senteret her i Lasi bidrar Kirkens Nødhjelp med blant annet mat og senger og med forebyggende tiltak mot menneskehandel.

 

En trygg fødsel

Katerina flyktet fra krigen sammen med moren, tanten og katten sin. Barnefaren til den kommende babyen måtte bli igjen i hjemlandet. Nå sørger han for at de ukrainske soldatene får matforforsyninger, men skulle situasjonen kreve det blir også han sendt til fronten.

Men først og fremst er Katerina takknemlig for at hun er i sikkerhet her på senteret i Romania og at hun kan føde barnet sitt i trygge omgivelser.

– Jeg vil reise hjem igjen, men jeg vet ikke når det blir mulig. Byen min er blitt ødelagt og må bygges opp igjen. For meg er trygge omgivelser for barnet mitt det aller viktigste nå, sier Katerina.

Vi skal snart feire jul, i takknemlighet og glede over Jesu fødsel. En fødsel som mest sannsynlig var en tøff erfaring for unge Maria. I en stall, i en fremmed by, langt borte fra familien. Hadde hun en fødselshjelper?

Jesus overlevde både fødselen og flukten den lille familien måtte legge ut på etterhvert. Vi antar spedbarnsdødeligheten var stor. Jesus overlevde spedbarnstiden på tross av den urolige verden han ble født inn i.

2000 år etterpå vet vi at nyfødte under 28 dager står for nesten halvparten av dødsfallene blant barn under fem år (tall fra 2019). Mange fødes fortsatt i krig, konflikt, med vannmangel, sult og fattigdom.

Vårt oppdrag er å redde liv og kreve rettferdighet for disse. Vi kan være med og gi nyfødte barn en trygg fremtid. Sammen med deg og dem kan vi bygge flere fødeavdelinger og sørge for tilgang til mat, rent vann, vaksiner og utdanning. Slik at flere får fylle fem år.

 

SLIK GIR DU ÅRETS VIKTIGSTE JULEGAVE:

Vipps et valgfritt beløp til 2426.

-Send GAVE på sms til 2426 og gi 250 kroner.

Gavekonto: 1594.22.87248

Gi en fremtid i gave!

Her finner du mer informasjon fra Kirkens Nødhjelp.

 

Tilbake